Sumadijski caj

Vruć brendi

Nemojte da vas samo ime zavara, ova posebna vrsta “čaja” nije piće koje možete lagano da pijete na pauzi za ručak.

Nazvan po oblasti u Srbiji odakle potiče, odnosi se zapravo na specijalan način pripreme i pijenja rakije kuvanjem i mešanjem sa vodom i šećerom. Finalni proizvod je toplo piće koje na prvi pogled izgleda kao obična šolja čaja i služi se zimi, kada je hladno, da biste se ugrejali.

Ova vruća šoljica rakije, koja se pije dok je vrela, vam čak može pomoći da prebrodite prehladu što je čini veoma popularnom zimi.

Dakle, kako se ovo čudesno piće sprema?

Uglavnom se pravi od šljivovice, koja ima manji procenat alkohola, oko 25% ili manje, ali i druge vrste rakije se mogu koristiti,jačina pića se može podesiti dodavanjem ili oduzimanjem vode.

Količina sastojaka zavisi naravno od količine kuvane rakije koju želite da napravite, ali dobra mera bi bila oko 250ml rakije, 200ml vode i oko 100 grama šećera. Ukoliko želite možete dodati i malo meda kako bi se postigla nova aroma.

Uzmite šerpu u kojoj ćete spremati i stavite prvo šećer, pustite da se šećer karamelizuje dok ne dobije zlatnu boju. Nakon toga dodajte pomalo vode i polako mešajte. Na kraju dodajte glavni sastojak-rakiju.

Dobar savet je da držite da prokuva najmanje dva ili tri puta pre nego što je servirate.

Kao i čaj, najbolje je da se pije polako dok je još vruća i na hladan zimski dan.
Uživajte!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.