Najpopularnije vrste Rakija II deo

Nastavljamo odakle smo stali, ovo su neke od najpopularnijih vrsta rakija na svetu.

Već smo spomenuli Šljivovicu, Klekovaču i Jabukovaču, a još popularnih rakija ima na pretek.

  • Komovica

Komovica je rakija dobijena od komine grožđa ostalog posle ceđenja vina, zbog svoje efektivnosti protiv nazeba i gripa ova rakije, iako je sasvim pitka, se uglavnom koristi u medicinske svrhe.

Čašica ova rakije, kao i svake druge, je poprilično zdrava i dobra za organizam, ali metod korišćenja ove rakije protiv bolesti je malo drugačiji. Uglavnom se njome natopi obloga koja se drži oko vrata ili preko grudi tokom cele noći, ujutru bi trebalo da su temperatura i simptomi gripa nestali.

Može se koristiti i pri lečenju reumatskih bolesti a čašica dnevno je dobra i za cirkulaciju.

  • Dunjevača

Rakija od Dunje se uglavnom pravi od domaćih sorti, dve najpopularnije su Vranjski Dunjac i Leskovačka Dunja. Zbog manje količine šećera plodovi Dunje moraju ostati na stablu što duže do njihove zrelosti ili čak prezrelosti. Ovo naravno čini proces proizvodnje Dunjevače dužim a i malo komplikovanijim, jer je potrebno dosta iskustva u odabiru plodova za rakiju.

Zato je ova rakija zlatne boje jako cenjena na ovim prostorima što se vidi i po ceni koju ona dostiže na tržištu. Jako ukusna i aromatična, Dunjevača je sigurno jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih vrsta rakije na ovim prostorima.

  • Viljamovka

Ime ove rakije potiče od najzastupljenije sorte krušaka na svetu, Viljamovka. Iako ovog voća od kojeg se ona pravi ima na pretek, sam kvalitet rakije zna jako da varira od proizvođača do proizvođača. Umešnost u pravljenju rakije nije jedini faktor zbog koga kvalitet jako varira, već i sam kvalitet kruške Viljamovke. Ovo dovodi do toga da se često dešava da ista sorta rakije nekad ima ukus koji parira najkvalitetnijim Dunjama i Šljivama, a nekad deluje kao da se radi o jako jeftinoj rakiji. Naravno većina zna kakav je ukus prave, kvalitetne Viljamovke pa je samim tim i jako popularna vrsta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.