Najpopularnije vrste Rakija I deo

Tradicija

S obzirom na dugogodišnju tradiciju pravljenja rakije, nije ni čudo da su se različite sorte rakije pravile od skoro svakog mogućeg voća koje je bilo na raspologanju.

 Od toliko različitih vrsta ovog tradicionalnog pića morali su proizaći i neki favoriti. Neke vrste su postale nezaobilazni deo svakog domaćinstva dok su druge skoro pa pale u zaborav ili pronašle jako uzak broj uživalaca.

Koje su to sorte rakije koje su izdržale test vremena i izborile se za svoje mesto na vrhu?

  • Šljivovica

Ovo ne bi trebalo da iznenadi bilo kog ko se iole razume u rakiju, šljivovica se vekovima pravi na ovim prostorima. Prvobitno je postala popularna zbog same dostupnosti šljive, koja se uveliko uzgajala svuda u Srbiji tokom njene istorije.

Naravno popularnost ove rakije je dovelo i do usavršavanja samog procesa njene proizvodnje, što znači da iako su sastojci bili najdostupniji, Šljivovica je i dalje bila jedna od najkvalitetnijih rakija koja se ikada proizvodila. Tako da nije ni čudo zašto je upravo ona i nacionalno piće naše zemlje.

  • Klekovača

Bobice od Kleke su se kroz istoriju koristile svuda u Evropi kao lekovito bilje pa tako i kod nas. Naravno bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti da objedini ovo lekovito bilje sa svojom omiljenom rakijom od šljive.

Tako je nastala Klekovača, rakija koja je lekovitija od skoro svih ostalih a podjednako i ukusna. Najpopularnija na jugu zemlje, čašica ove rakije dnevno će Vam pomoći da doživite stotu!

  • Jabukovača

Kako ime nalaže, ova rakija se pravi od jednog od najzastupljenijih i zdravijih voća na svetu, jabuka. Ukusne i pune vitamina, jabuke su savršen kandidat za transformaciju u dobru domaću rakiju. Često se prave sa procentom alkohola čak duplo većim od Šljivovice, ova rakija je kao stvorena za one koji uživaju u jakim i intenzivnim ukusima.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.