Lek zvani Rakija

Lek u boci

Kada biste otišli u bilo koje selo u Srbiji i upitali stariju ženu za šta se sve rakija korsti, verovatno biste bili iznenađeni odgovorom. Svakome je poznato da vas ovo piće može učiniti brbljivijim na porodičnim okupljanjima kao i da vas oraspoloži, ali veoma dugo se rakija koristila i u druge svrhe, najčešće kao zamena za tradicionalnu medicinu.

Dakle, koje su to tegobe koje rakija leči?

1) Temperatura

Postoji posebna vrsta rakije zvana komovica, nastala od grožđa, koja se vekovima koristila u Srbiji kao tradicionalni metod lečenja. Ima dosta metoda korišćenja u zavisnosti od oblasti zemlje, ali glavna zamisao je da se komovicom natopljena krpa stavi ili oko vrata ili na grudi pre polaska u krevet i da tako prenoći.

Ujutru bi trebalo da temperature potupuno popusti a jedina briga ostane tuširanje.

2) Zubobolja

Govoreći iz ličnog iskustva mogu reći da rakija stvarno može umanjiti bol ako vas muči intenzivna zubobolja. Nije dugotrajno rešenje ali ako lekovi više ne pomažu i više ne možete da izdržite, uzimanje jednog gutljaja rakije i držanje na problematičnom zubu može veoma brzo da ukloni bol.

Iako ne traje dugo, osećaj olakšanja je zagarantovan.

3) Infekcija

Rakija se, kao i druga žestoka pića, može koristi za dezinfekciju rana i drugih površina zahvaljujući njenim antibakterijskim sastojcima. Zato rakija može da bude vrsta prve pomoći ukoliko se isečete ili lečite ranu ili infekciju. Ali zapravo najčešće rakija se koristi posle brijanja jer efektivno čisti pore i dezintifikuje posekotine koje mogu nastati prilikom brijanja. Samo ćete možda morati da objašnjavate svom šefu da zapravo niste došli pijani na posao.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.